Πως βλάπτεις την υγεία σου χωρίς να το ξέρεις!

Πως βλάπτεις την υγεία σου χωρίς να το ξέρεις!

Πως βλάπτεις την υγεία σου! Πέρα από τις γνωστές «απαγορευμένες» συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση junk food ή αλκοόλ, γνωστές για τις επιβλαβείς επιδράσεις τους στην υγείας μας, υπάρχουν και ορισμένες καθημερινές συνήθειες μας, οι οποίες αν και φαντάζουν «αθώες», εν τέλει φαίνεται να λειτουργούν εναντίον μας.

Διαβάστε εδώ για την τάση του χειμώνα με τα καρό παντελόνια.

Απέφυγε τις παρακάτω συνήθειες και βελτίωσε την υγεία σου!

Γενικότερα, οι ισορροπίες ως προς τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας είναι λεπτές, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι αναφορικά με το τι αποτελέσματα μπορεί να  μας επιφέρει κάθε μας πράξη. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις ορισμένες καθημερινές-και μη-ενέργειες, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Αν λοιπόν θέλεις να παραμείνεις υγιής, καλό θα ήταν να αποφύγεις τις παρακάτω επιβλαβείς για την υγεία σου «συνήθειες».

Χρησιμοποιείς wireless ακουστικά

χρησιμοποιείς τακτικά τα wireless ακουστικά σου

Πως βλάπτεις την υγεία σου! Τα wireless ακουστικά αποτελούν σίγουρα μία πολύ βολική κατασκευή, μιας και σε απαλλάσσουν από τα ενοχλητικά καλώδια, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ακούσεις τη μουσική που θέλεις ή να μιλήσεις στο τηλέφωνό σου χωρίς να χρειαστεί να έχεις το κινητό σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των wireless ακουστικών (τέτοιος ώστε να εισχωρεί στο αυτί προκειμένου να μην «φεύγει» από τη θέση του) ενέχει ορισμένους κινδύνους για την υγεία σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνή χρήση των εν λόγω ακουστικών αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων στην περιοχή του αυτιού. Επίσης, η συγκεκριμένη συνήθειά σου φαίνεται να συνεισφέρει στην αυξημένη παραγωγή ποσοτήτων κεριού στο αυτί, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια ακοής εάν δεν φροντίζεις τακτικά την περιοχή του καναλιού των αυτιών σου.

Χρησιμοποιείς το κινητό σου πριν κοιμηθείς

χρησιμοποιείς το κινητό σου πριν κοιμηθείς

Η μόνη θέση που το τηλέφωνό σας σίγουρα δεν ανήκει είναι στο υπνοδωμάτιο. Σύμφωνα με τον Youn, το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του τηλεφώνου σας «μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας, προκαλώντας διαταραχές του ύπνου σας».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια ανεπαρκής ποσότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε όλα, από τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις έως την υπέρταση και τις γνωστικές διαταραχές, μπορείτε εύκολα να αποφύγετε την καταστροφή του σώματός σας αποθηκεύοντας το κινητό σας τηλέφωνο κάπου εκτός από την κρεβατοκάμαρα. Και για τρόπους για να πάρετε μια καλή νύχτα ξεκούραση, μην χάσετε αυτά τα 11 γιατρού-εγκεκριμένα μυστικά για την πτώση ύπνου πιο γρήγορα-απόψε.

Δοκιμάζεις συνεχώς νέες δίαιτες

δοκιμάζεις συνεχώς νέες δίαιτες

Πως βλάπτεις την υγεία σου! Η εναλλαγή διαφορετικών μορφών δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βάση στην απώλεια μυϊκής μάζας. Το χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι πως η εν λόγω απώλεια κιλών δεν εμπεριέχει κάποιο σεβαστό ποσοστό λίπους. Έτσι, το μόνο που θα καταφέρεις μέσω της συγκεκριμένης πρακτικής είναι να χάσεις τα «καλά» κιλά και να διατηρήσεις τα «κακά».

Η απώλεια μάζας χωρίς λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε κακή-περιορισμένη κινητικότητα του σώματός σου καθώς και σε απώλεια δύναμης-αντοχής. Αντί να πειραματίζεσαι με διάφορες δίαιτες, προτίμησε την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω μίας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ζεσταίνεις τη χθεσινή πίτσα στον φούρνο μικροκυμάτων

μην ζεσταίνεις την πίτσα στον φούρνο μικροκυμάτων

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η πίτσα δεν αποτελεί την πιο υγιεινή τροφή που μπορείς να βρεις, μιας και οι ποσότητες σε υδατάνθρακες και λιπαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη για την υγεία σου αν επιλέξεις να ξαναζεστάνεις τη χθεσινή σου πίτσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Η αυξημένη θερμοκρασία στον φούρνο μικροκυμάτων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δομής των υδατανθράκων στη ζύμη της πίτσα σε προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον οργανισμό μας, αφού δεν μπορούν «καταναλωθούν» από αυτόν, ενώ πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει τα εν λόγω στοιχεία με καρδιοαγγειακά προβλήματα και φαινόμενα γήρανσης.

Κάθεσαι για πολύ ώρα στο βενζινάδικο

μην κάθεσαι ώρα στο βενζινάδικο

Αρκετοί από εμάς λατρεύουμε τη μυρωδιά της βενζίνης. Για το λόγο αυτό, όποτε επισκεπτόμαστε το βενζινάδικο, φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να πάρουμε μία μικρή «τζούρα». Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζεις πως η εν λόγω συνήθεια αποτελεί μία ιδιαίτερα επιβλαβή πρακτική για την υγεία σου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η συχνή επαφή με τις συγκεκριμένες τοξικές αναθυμιάσεις μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του DNA στα κύτταρα των πνευμόνων σου. Επομένως, την άλλη φορά που θα πας να γεμίσεις το αυτοκίνητό σου, έχε κλειστά τα παράθυρα.

Επιδιώκεις τη θέση στο παράθυρο του αεροπλάνου

μην κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο του αεροπλάνου

Πως βλάπτεις την υγεία σου! Τη στιγμή που κλείνεις ένα αεροπορικό εισιτήριο, σίγουρα σκέφτεσαι την επιλογή κάποιας θέσης κοντά σε ένα από τα παράθυρα του αεροπλάνου. Η συγκεκριμένη θέση, εξάλλου, είναι που θα σου προσφέρει μία όμορφη θέα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζεις είναι πως η εν λόγω θέση αποτελεί τη χειρότερη επιλογή για την υγεία του σώματός σου, και πιο συγκεκριμένα της επιδερμίδας σου.

Αν και τα παράθυρα του αεροπλάνου καταφέρνουν να «μπλοκάρουν» τις-επιβλαβείς για την υγεία μας-UVB ακτινοβολίες του ήλιου, δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά στην περίπτωση της UVA ακτινοβολίας (εξίσου επιβλαβείς για την υγεία μας). Την επόμενη φορά που θα κλείσεις εισιτήριο, κάτι μου λέει πως θα αποφύγεις την επιλογή του παραθύρου (εκτός και αν ταξιδέψεις βράδυ).

Φοράς φθηνά γυαλιά ηλίου

φθηνά γυαλιά ηλίου

Και όταν λέμε φθηνά γυαλιά, δεν εννοούμε πως πρέπει να φοράς πανάκριβα γυαλιά για να είσαι σε θέση να προστατεύσεις τα μάτια σου. Απλά απέφυγε τις φθηνές απομιμήσεις, οι οποίες πέρα από το design δεν αντιγράφουν τίποτε άλλο από τον αρχικό κατασκευαστή. Τα περισσότερα «μαϊμού» γυαλιά δεν διαθέτουν πλήρη προστασία (μερικές φορές δεν διαθέτουν και καθόλου) από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, με αποτέλεσμα αυτές να εισχωρούν στις κόρες των ματιών σου.

Σε μακροχρόνια βάση αυτή σου η επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σοβαρές παθήσεις των ματιών, όπως είναι ο καταρράκτης, οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας καθώς και ο καρκίνος των βλεφάρων. Τα μάτια μας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και παράλληλα ευαίσθητα σημεία του σώματός μας. Επομένως η σωστή προστασία τους θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη από όλους μας.

Αναβάλλεις τις «επισκέψεις» σου στην τουαλέτα

μην αναβάλλεις τις επισκέψεις σου στην τουαλέτα

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μας όλοι αισθανόμαστε περισσότερη πίεση και άγχος, προκειμένου να αποδώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Για το λόγο αυτό αποφεύγουμε να κάνουμε «άσκοπα» διαλείμματα, τα οποία θα μας κοστίσουν πολύτιμα λεπτά, και κατ’ επέκταση «πόντους» παραγωγικότητας. Για τους παραπάνω λόγους πολλοί από εμάς προτιμούν να αποφεύγουν τις επισκέψεις στην τουαλέτα, ωστόσο, η εν λόγω επιλογή αποτελεί μία ιδιαίτερα επιβλαβή συνήθεια για τον οργανισμό μας.

Η συγκράτηση των ούρων σου έχει ως αποτέλεσμα την «εξασθένιση» της δύναμης των μυών που βρίσκονται στην περιοχή της ουροδόχου κύστης σου, επιφέροντας άλλα αρνητικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Επίσης, η κατακράτηση ούρων αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης μολύνσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Καλό θα ήταν, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα ακούσεις το «κάλεσμα» της φύσης, να μην το «απορρίψεις».

Πίνεις νερό από το μπουκάλι

μην πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλια

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη, ώστε αυτός να λειτουργεί σωστά. Παρόλα αυτά, αν  η»πηγή» του νερού σου προέρχεται κυρίως από πλαστικά μπουκάλια, ίσως να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σου. Όταν καταναλώνεις νερό από πλαστικό μπουκάλι, μαζί με το νερό καταπίνεις μικροποσότητες πλαστικού, οι οποίες «ξεκολλούν» από τα τοιχώματα του μπουκαλιού.

Αν δεν έχεις πεισθεί για τον εν λόγω ισχυρισμό ή θεωρείς πενιχρές τις ποσότητες πλαστικού στο στομάχι σου, εμείς θα σου αναφέρουμε πως πρόσφατες έρευνες επί του θέματος έδειξαν πως ένας άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 100.000 μικροσωματίδια πλαστικού ανά έτος εξαιτίας των πλαστικών μπουκαλιών νερού και των περιτυλιγμάτων πλαστικού στις συσκευασίες των τροφίμων.

Πίνεις υπερβολικά πολύ νερό

υπερβολική κατανάλωση νερού

Για ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι αθλητές αποτελούν μία χαρακτηριστική περίπτωση της παραπάνω κατάστασης. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αθλητικής ιατρικής, η υπερβολική κατανάλωση νερού ενδέχεται να οδηγήσει σε αραίωση των ποσοτήτων νατρίου στο σώμα ενός αθλούμενου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στο ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο της υπονατριαιμίας (χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα).

Ομοίως, τα άτομα που υποφέρουν από νεφρικές παθήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα έκκρισης επαρκών ποσοτήτων νερού μέσω των ούρων τους. Έτσι, αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους υπέρ-ενυδάτωσης. Η συγκεκριμένη υπέρ-ενυδάτωση ενδέχεται να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και σε κόμμα.

Βάζεις πολλά πράγματα στις τσέπες σου

βάζεις πολλά πράγματα στις τσέπες

Πως βλάπτεις την υγεία σου! Αν συνηθίζεις να «γεμίζεις» τις πίσω τσέπες των παντελονιών σου με πράγματα, και έπειτα να κάθεσαι πάνω σε αυτά, τότε να ξέρεις πως ίσως ευθύνεσαι για τους μελλοντικούς πόνους στην περιοχή της μέσης σου. Το σύνδρομο της «νευροπάθειας πορτοφολιών «, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ορθοπεδικοί, αναφέρεται σε φαινόμενα ανώμαλης συστροφής της σπονδυλικής σου στήλης, τα οποία οδηγούν σε συμπίεση των σχετικών νεύρων (και τα οποία εκτείνονται μέχρι τα πόδια σου).

Οι εν λόγω «ασυνήθιστες» για το σώμα συνθήκες οδηγούν σε μακροχρόνια βάση σε δυσλειτουργίες της εν λόγω περιοχής καθώς και σε οξύ πόνο. Επομένως, την επομένη φορά που θα πας για καφέ φρόντισε να τοποθετήσεις το πορτοφόλι σου στη μπροστινή τσέπη του παντελονιού σου.

Δεν φοράς κάλτσες

δεν φοράς κάλτσες για τα παπούτσια

Το καλοκαίρι αρκετοί άνδρες συνηθίζουν να αποφεύγουν τις κάλτσες, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης που επικρατεί στη χώρα μας, φορώντας τα παπούτσια τους με γυμνά πόδια. Ωστόσο, η εν λόγω πρακτική ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ποδιών σου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μη χρήση κάλτσας ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη εφίδρωση της περιοχής, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει ακόμη πιο δυσάρεστα φαινόμενα όπως είναι η δημιουργία φουσκάλων και η ανάπτυξη μυκητιάσεων. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα σκεφτείς να φορέσεις τα παπούτσια σου χωρίς κάλτσες, σκέψου τα παραπάνω.

Φοράς επανειλημμένα τις ίδιες κάλτσες

φοράς το ίδιο ζευγάρι κάλτσες

Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μη φοράς κάλτσες με τα παπούτσια σου, αυτό είναι το να φοράς συνέχεια το ίδιο ζευγάρι κάλτσες. Πέρα από απίστευτα αντιαισθητική, η συγκεκριμένη συνήθειά σου μπορεί να σε οδηγήσει σε μυκητιάσεις καθώς και άλλες ασθένειες. Άλλαζε καθημερινά τις κάλτσες σου και φρόντιζε να αερίζεις τα παπούτσια σου όσο πιο συχνά μπορείς.

Πίνεις υπερβολικά πολύ καφέ

πίνεις υπερβολικά πολύ καφέ

Το μέτρον άριστον το έχουνε αναφέρει και παλαιότερα σε άρθρα μας. Στην περίπτωση του καφέ θα το αναφέρουμε ακόμη μία φορά. Ο καφές μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον μεταβολισμό-και τον οργανισμό σου γενικότερα-αν καταναλωθεί σε φυσιολογικές ποσότητες. Αν το «παρακάνεις» τώρα, να ξέρεις πως κινδυνεύεις να χαλάσεις το λευκό, φανταχτερό χρώμα των δοντιών σου. Ο καφές θα αυξήσει δραματικά τα επίπεδα της στοματικής οξύτητας, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Για να αποφύγεις τον εν λόγω κίνδυνο, φρόντισε να «ξεπλένεις» πολύ καλά το στόμα σου με νερό, μετά την ολοκλήρωση του καφέ σου.

Μασάς τα παγάκια

μασάς τα παγάκια

Μικροί όλοι μας συνηθίζαμε να δαγκώνουμε τον πάγο με τα δόντια μας, κυρίως διότι το βλέπαμε σαν παιχνίδι. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετοί «μεγάλοι», οι οποίοι αρέσκονται στην εν λόγω συνήθεια. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρεις πως το μάσιμα του πάγου, πέρα από αναζωογονητικό, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μας. H σκληρότητα του πάγου μπορεί να καταστρέψει τη δομή των δοντιών σου καθώς και το σμάλτο τους. Αν θες υγιή δόντια, καλό θα ήταν να αντισταθείς στον πάγο.

Αγνοείς τα συστατικά των προϊόντων περιποίησής σου

αγνοείς τα συστατικά των προϊόντων περιποίησής σου

Τα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας για το πρόσωπο δεν είναι πάντοτε τόσο «αθώα» όσο μας τα παρουσιάζουν. Πολλά από αυτά διαθέτουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως είναι τα parabens και τα φθαλικά άλατα. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να διαβάζεις προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης που αγοράζεις. Ιδανικά προτίμησε φυσικά-βιολογικά προϊόντα.

Καθαρίζεις «υπερβολικά» την επιδερμίδα σου

καθαρίζεις υπερβολικά την επιδερμίδα σου

Πάρα πολύ από τίποτα δεν είναι καλό – ακόμα και όταν πρόκειται να πλύνετε το πρόσωπό σας. Ενώ θα πρέπει πάντα να δώσετε στο πρόσωπο σας καλό καθαρισμό πριν από το κρεβάτι, ο Youn σημειώνει ότι «το μικροβιοκτόνο που ζει στην επιφάνεια του δέρματός μας είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για την διατήρηση της υγιεινής του δέρματός μας. το δέρμα μας αντ ‘αυτού. »

Δεν καθαρίζεις τον ιδρώτα από το πρόσωπό σου

δεν καθαρίζεις τον ιδρώτα από το πρόσωπό σου

Αν και η υπερβολική κάθαρση του δέρματός σας μπορεί να προκαλέσει βλάβη, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι θα πλύνετε το πρόσωπό σας μετά από μια σοβαρή συνεδρία ιδρώτα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), αφήνοντας τον ιδρώτα να καθίσει στο δέρμα μπορεί να το ερεθίσει και ακόμη και να προκαλέσει φλεγμονή, χτυπήσει έτσι το νεροχύτη μετά την προπόνηση.

Δεν κάνεις προπόνηση με αντιστάσεις

δεν κάνεις προπονήσεις με αντιστάσεις

Είστε λίγο πολύ που ο ίδιος σας για την αποτυχία χρησιμοποιώντας μόνο τις καρδιομηχανές στο γυμναστήριο. Παρόλο που το καρδιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαμορφώσετε τους μύες σας και να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή, «το σώμα μας χρειάζεται κατάρτιση αντοχής για να κρατήσει τα οστά μας ισχυρά», λέει ο Youn. Με άλλα λόγια, ίσως απλά να αφήσετε πρόωρα την ηλικία του σώματός σας, μη συμμετέχοντας σε κατάρτιση αντίστασης.

Κοιτάς στο τηλέφωνό σου συνεχώς

κοιτάς συνεχώς στο τηλέφωνό σου

Η δαπάνη ολόκληρης της ημέρας στο τηλέφωνό σας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, ένα από τα οποία είναι ένα οδυνηρό φαινόμενο που ονομάζεται «tech neck». Σύμφωνα με τον David Clark Hay, MD, ορθοπεδικό χειρούργο και χειρουργό καρπού στο Ινστιτούτο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe, εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να «γεμίζουμε τους λαιμούς μας σε αφύσικες θέσεις για να δουλεύουμε και να παίζουμε με τα τηλέφωνά μας για ώρες στο τέλος» – αυτό, βάζουμε τις αυχενικές αγκάθρες μας σε βλάβη.

Χαζεύεις με τις ώρες στα social media

σπαταλάς ώρες στα social media

Tech neck δεν είναι το μόνο εύστοχο ζήτημα υγείας που προκαλείται από την εξάρτηση των smartphone. Υπάρχει επίσης «αντίχειρα κειμένου», το όνομα που δίνεται στον «πόνο αντίχειρα που σχετίζεται με τη συνεχή χρήση γραπτών μηνυμάτων και τη χρήση smartphone», εξηγεί ο Hay. Χρησιμοποιώντας το κινητό σας πάρα πολύ, σημειώνει, «μπορεί να οδηγήσει σε πόνο από το ρυμουλκό του πολέμου μεταξύ των τενόντων που κάμπτονται και επεκτείνοντας τον αντίχειρα».

Ετικέτες:
Άφησε το σχόλιο σου
Σχόλιο
Όνομα
Email